Tuesday, February 21, 2017

VLE via ~ i-Kelas, Ke Arah P.A.21 , Integrasikan Bersama

Bismillah,
#KongsikanIlmu
#AyuhTambahIlmu

Bertempat di SK Bukit Jejulong, Marang, Terengganu , 20hb Feb 2017 (i-Kelas di Marang)
Alhamdulillah, sekali lagi Kay berpeluang berkongsi Amalan Pembudayaan VLE. 
Peserta merupakan Admin VLE yang terdiri daripada sekolah yang mempunyai i-Kelas.
Jadi apakah yang dikatakan , atau konsep i-kelas itu, Rakan pembaca boleh terus pergi kepada link yang telah kay paste kan di sini 
NAMA SEKOLAH i-KELAS
Sebenarnya banyak kelebihan yang murid-murid dan guru akan dapat apabila sekolah kalian mempunyai i-kelas, segala kelebihan dan manfaat, nak tulis,tapi banyak sangat. 
untuk menjadikan pdpc lebih awesome, BTPNT dan JPNT berkolaborasi dan menganjurkan satu kursus kepada Admin VLE di sekolah i-Kelas.
Antara Pengisian yang telah diberikan oleh Urusetia dan dibantu oleh Fasilitator :
  • FrogPie
  • FrogPlay
  • Kahoot, Quizziz
  • Mantapkan Dashboard
  • Perkongsian Amalan Terbaik
  • Import Export Data Murid-ID Yes
  • Strategi mantapkan VLE via i-Kelas  
Alhamdulillah, setelah dua hari peserta menimba ilmu, mereka lebih tertarik dan bersemangat.
Semoga usaha murni BTPNT dan JPNT memberi manfaat dan menjadikan i-Kelas ke arah yang lebih dinamik dan awesome  .
Di sini Kay sertakan juga hasil dapatan Site yang telah BTPNT bangunkan untuk Perkongsian Bahan
http://ju034.1bestarinet.net/app/os#!bengkel_ikelas/sjqjpnt
Sila kunjungi ye rakan-rakan. Terima kasih, Salam #TambahIlmu dari Kay


Thursday, February 16, 2017

2 Modul Asas Buat Rakan Guru Semua :-PIE, CHENDOL , Ayuh Mahirkan Diri

Bismillah,
SharingIsCaring,
Alhamdulillah,
Comel kan, Kuih Pie 

Bertarikh : 11hb Feb 2017, Kay berpeluang membantu Guru Advokasi Emas Cg Rosman Berladap.
Bertempat : Makmal SK Kelulut, merupakan sekolah Kluster dalam Daerah Marang, Terengganu.
Antara Modul yang Cikgu Rosman sharing kan ialah :-
1. Modul FrogPie -merupakan modul Pertama yang diperkenalkan sewaktu Pelancaran Hub sewaktu awal tahun 2016.
Kandungan Modul FrogPie ialah : Pembinaan Site yang menempatkan 3 Widget iaitu :-

  1. Widget Text
  2. Widget Media
  3. Widget Wall
cukup sahaja 3 widget ini, rakan-rakan guru boleh jalankan pdpc dengan Awesome. Kerana ia telah bercirikan PA21 , walaupun tidak menyeluruh, why not kita cuba sedikit dahulu, sekurang-kurangnya guru dapat membina site dan Pembelajaran berlaku dengan seronok, kerana Arahan Guru berada dalam Widget Text, manakala Perkara yang dibincangkan dirujuk oleh murid melalui Widget Media, iaitu dengan cara Guru boleh letakkan 3 media menarik, sama ada Gambar, Audio, ataupun video. Respon murid pula boleh dituliskan melalui Widget Wall. Sewaktu ruangan Wall inilah murid-murid akan rasa sangat seronok kerana ianya sentiasa boleh dikemaskini atau klik butang refresh. Jadi, murid boleh melihat respon rakan-rakan yang lain dalam menjawab Soalan atau Arahan Guru tadi. Best kan? guru juga boleh tengok murid manakah yang menjawab soalan Paling Cepat dan Paling Betul dengan melihat kepada masa yang tercatat dalam ruangan Wall. 

2. Modul Frog ChendoL - merupakan modul kedua setelah guru-guru mahir dalam 3 widget sebelum ini. Dalam Chendol, guru akan membiasakan diri dengan 3 widget yang best , iaitu :-
  1. Widget External Link
  2. Widget Embed
  3. Widget Forum
Dengan explorasi 3 widget dalam Chendol, pdpc akan jadi lebih superb. Kali ini guru-guru boleh copy link URL (address) dan pastekan pada ruangan widget External Link. Manakala Widget Embed pula berfungsi dengan cara paparan url baru akan terus terpapar setelah proses copy url dibuat. Nampak agak sedikit pening sekiranya baru kali pertama buat, tak mengapa, kami sedia membantu kalian semua. Manakala widget Forum adalah diskusi 2 hala antara guru-murid dan murid-murid, kan best bila boleh diskusi bersama sekiranya tajuk yang dipelajari masih lagi tidak jelas. Murid yang agak sedikit malu bersuara dalam kelas boleh menulis cadangan atau komen mereka dalam ruangan ini dengan jelas dan terperinci. 

Pada 15hb Feb 2017, sekali lagi kami memberi Ladap iaitu  di SK Pengkalan Berangan dengan title Sekolah Amanah 2017, juga merupakan sekolah dalam Daerah Marang, Terengganu. Memandangkan masa aagak terhad, kami hanya mampu ber FrogPie sahaja. Insyallah , mungkin di Lain Waktu Dan Masa, kami akan menyambung sesi Chendol pula.

Semoga Perkongsian Ladap memberi manfaat dan dapat membantu rakan-rakan guru di kedua-dua buah sekolah tersebut dan perkongsian kay kali ini memberi manfaat yang sama kepada anda semua.
InsyaAllah, kita jumpa di Perkongsian seterusnya. Salam Tambah Ilmu dari kay untuk semua.

Sekiranya kalian berminat untuk menjadi salah seorang Guru Advokasi, ayuh, lawati laman ini untuk Keterangan lebih lanjut. Apa tunggu lagi, jom #TambahIlmu untuk pdpc lebih Awesome!
Alhamdulillah...

Friday, February 10, 2017

Peluang Buat Guru: HLP @ CBBP TB ~ Ayuh Realisasikan ~ Persediaan Awal

Bismillah
Sharing Is Caring
#AyuhRealisasikan, #TambahIlmu
Alhamdulillah, Permohonan HLP dan CBBPTB KPM telahpun keluar, ramai guru mengambil peluang ini untuk menambah ilmu, bagi Sarjana @ Masters serta PhD banyak pilihan universiti yang boleh anda pilih dan juga banyak bidang yang ditawarkan. Perkongsian kali ini Kay akan cuba membantu rakan-rakan dalam memahami Perjalanan liku-liku HLP/CBBPTB yang akan dilalui.:-

1. Guru-guru boleh memohon dengan merujuk website KPM yang rasmi iaitu www.moe.gov.my
2. Sebelum itu, Guru dikehendaki meng"update" segala maklumat pada e-Operasi
3. Kebiasaannya HLP/Cuti Belajar ini akan ditawarkan selari dengan kemasukan Universiti Awam
4. Jadi,rakan-rakan kena cakna sedikit. Dulu Hebahan agak kurang,berbanding sekarang, hebahan di alam siber/maya amat cepat,pantas,laju dan superb.
5. Lihat, baca dan pilih betul-betul Kursus@Program yang "serasi"&"sesuai" dan yang paling penting, anda harus tahu dalam sedalamnya Program yang kalian pilih (Kena buat "survey universiti" terlebih dahulu)
6. Setelah selesai menghantar borang secara Online, simpan Borang itu dan simpan softcopy borang permohonan itu sebagai rujukan.
7. Masa ni banyakkan berdoa. Insyallah,kalau ada rezeki rakan-rakan, KPM akan memanggil kalian untuk saringan Temuduga.
8. Part Temuduga ni paling mencabar sebab masa ni la kita kene perform paling best.

  • Sediakan kertas kerja @ proposal yang original dari kalian. Hadam betul-betul. Macam nak Exam zaman dulu-dulu.
  • Sewaktu berhadapan dengan Panel, sebaiknya sediakan salinan Proposal yang lebih, mana tahu Panel yang datang ramai. 
  • Jangan lupa, Transformkan Proposal kalian ke dalam bentuk Peta i-Think
  • Barulah senang masa Panel nak tanya kita, senang nak rujuk. 
  • Sediakan Pen di tangan Kanan, Nota i-Think di sebelah kiri, kalau #Kidal, terbalikkan saja.
  • Pakai Blazer (baru nampak kemas), Jangan lupa NameTag dan Pakai Kasut yang Paling Selesa.
  • Kebiasaanya terdapat 3 - 4 orang Panel yang ada dalam bilik tersebut.
  • Kebiasaannya dalam 30 minit untuk setiap sesi.
  • Sokongan dari Pasangan amat penting (bagi yang sudah berumah tangga) , Kalau masih single, ajaklah Emak dan Ayah sekali. 
  • Sesudah berusaha sehabis baik, kita bertawakkallah kepada Allah. 
  • Kerna Allah Sebaik-baik Perancang.
  • Jangan lupa, breakfast dulu tau, kesian kat badan kita, makan dan minum air yang berkhasiat supaya kalian bertenaga dan sihat sepanjang tempoh menunggu untuk sesi temuduga.
  • Kalau kena nombor yang pertama masuk ke dalam bilik. Berdebar juga kan, tapi best juga yang pertama, sebab kita tak berdebar menunggu lama-lama. Bagi Salam dan Ucap Selamat Pagi
  • Kalau rakan-rakan kena nombor selepas itu, best juga sebab kalian berpeluang mengetahui antara soalan yang akan ditanya. So inilah beberapa soalan yang akan ditanya.
    • Perkenalkan diri Cikgu. Bismillah...Assalamualaikum dan Salam Sejahtera (Kalau English, Cuba untuk Speaking, Kalau BM teruskan sahaja)
    • Kenapa memilih Program itu (Kay pilih Bidang IT, sebab degree IT, Diploma IT ) Hati IT , Alhamdulillah... #BahagiaDenganPilihanKita
    • Yakin dengan pilihan rakan semua.
    • Apabila Panel mula bertanya " sila ceritakan serba sedikit tentang Proposal Cikgu.
    • Masa ni, tarik nafas dalam-dalam dan ceritakan mengikut tertib yang telah cikgu buat.
    • Panel akan bertanya lagi" Kenapa Cikgu Pilih untuk buat kajian cikgu tu?"
    • Kajian kita mestilah unik dan memberi impak , mungkin kepada Murid, Guru, Pentadbir, Sekolah, PPD, JPN, BTP dan KPM , atau mungkin kepada komuniti masyarakat. (ianya bergantung kepada Program yang kita pilih).
    • Panel akan tanya lagi "Apakah Method yang Cikgu akan guna". (Kay ceritakan mengikut kefahaman kay sahaja, Cerita tentang flow kajian kita, maybe method berbeza atau salah, tapi ianya bergantung kepada kajian kita, sama ada kualitatif atau kuantitatif )
    • Kalau salah , tak apa, kan kita nak belajar . #takeItPositive , masa ni mungkin Panel tu akan bagi idea, dan kita catatkan dengan Pen dan kertas yang ada dekat tangan kita tadi segala yang mereka cadangkan.  
    • Last sekali " Apa kata-kata terakhir cikgu " (Masa ni kita bagitahulah kita berharap sangat untuk diterima dan Permohonan kita diluluskan untuk menyambung Pelajaran ke Peringkat yang lebih tinggi. #EmbraceTheKnowledge
  • Alhamdulillah, setelah tamat sesi, keluar dengan beradab dan ucapkan Terima Kasih
  • Kemudian, kita pun tunggulah keputusan temuduga, Insyallah ,kalau ada rezeki, Allah akan hadiahkan kepada kita. Jika masih belum diterima, kita cuba , cuba dan berusaha lagi. 
  • Kerna Allah sebaik-baik Perancang #KitaRedha #JanganPutusAsa #PastiAdaSinar
  • Teruskan amanah dan khidmat kita sebagai guru yang mendidik Anak-Anak Amanah Allah
  • Terima Kasih sudi baca Perkongsian Kay pada kali ini.. 

Sunday, February 5, 2017

Tips Kalau Masuk Makmal,Internet Down Pula,Go To Plan B

Bismillah,
Sharing Is Caring
Rakan-rakan semua mesti pernah rasa apa yang Kay pernah rasa, beria kita bawa murid ke Makmal Komputer, Tup tup Internet Slow, Kalau slow ,boleh tahan lagi, kadang-kadang memang langsung tiada akses, jangan sedih ye cikgu-cikgu, kat sini Kay share pengalaman sepanjang berhadapan dengan line OCPE yang mana hanya sebilangan kecil yang memahami, #infobaru. Kami tiada Zoom 4G macam sekolah rakan-rakan yang lain. VSAT lain pula...
Tapi kalau nak tahu apa dia OCPE, maka inilah info nya :-
  • Capaian lebar jalur 4-10 Mbps dan 2-4 Mbps merupakan komponen penting di dalam Projek Perkhidmatan 1BestariNet.
  • Bagi membekalkan capaian lebar jalur 4G berkelajuan tinggi ke sekolah, salah satu teknologi yang digunakan adalah Outdoor Customer Premise Equipment (OCPE).
  • Antara faktor pelaksanaan OCPE di sekolah-sekolah adalah kerana: 
    • i. Sekolah berada di kawasan liputan 4G tetapi mempunyai capaian signal yang lemah. 
    • ii.Sekolah menghadapi kekangan bagi pemasangan struktur 1BestariNet Receiver Integrated System (1BRIS).
  • OCPE berfungsi untuk meningkatkan frekuensi signal 4G supaya sekolah menerima capaian internet pada kelajuan tinggi iaitu 4-10Mbps.
#JanganPutusHarap #KitaUsaha


Kita sambung balik pengalaman Kay bila sampai je dekat Makmal Komputer, tup-tup line slow, kadang-kadang langsung tiada line, makanya,inilah plan B:-

1. Kalau bawa komputer Riba @ laptop, selesailah masalah kita nak mengajar , jadinya solution dia ialah, just pasang sahaja video-video sedia ada yang pernah kita download sebelum ni. (memang cikgu-cikgu sedia mahir akan perkara ini kan) #SyukurKalauAdaBackup
2. Kalau tiada laptop atau cikgu lupa bawa, guna sahaja kemudahan PC dalam makmal komputer ya. Sebab kadang-kadang memang ada rakan-rakan kita yang pernah save dan download bahan-bahan bantu mengajar.
3. Masa ni kita kena guna kemudahan LCD untuk pancarkan kat layar perak,eh layar skrin , hehe #layankanSaja
4. Antara plan B yang lain juga ialah, kalau cikgu tak pernah download bahan atau video, Kita boleh aturkan murid-murid dekat setiap PC elok-elok, lepas tu kita bukalah mana-mana aplikasi Microsoft word, atau Microsoft PowerPoint, atau lagi best guna Paint
5. Masa ni cikgu ajarlah apa yang patut, macam salin nota dari buku Teks atau buku aktiviti , cuba tulisan tulisan pada MIC Word, mesti murid murid rasa seronok,sebab explore benda baru , try dan test ye rakan-rakan semua